vrijdag 30 november 2007

Term van de week: sanitatie

De Verenigde Naties heeft het jaar 2008 uitgeroepen tot “internationaal jaar van de sanitaire voorzieningen”. In het kader daarvan hield de Prins van Oranje afgelopen maandag een toespraak. Hierin had hij het niet over het jaar van de sanitaire voorzieningen maar over het jaar van de sanitatie. Het zei daarover: "Sanitatie, een woord dat volgens de Van Dale in het Nederlands niet eens bestaat!" Om vervolgens met een soort scope note te komen: "Toch wil ik dat woord graag vasthouden, omdat het hier niet alleen gaat om sanitaire voorzieningen, zeg maar de hardware, maar vooral ook om de bewustwording van – en educatie over nut en noodzaak van goede hygiënische leefomstandigheden, om een gezond en waardig leven te kunnen leiden, waardoor verdere ontwikkeling niet langer een utopie hoeft te zijn."

Aan het eind van zijn toespraak riep hij iedereen op om het woord sanitatie aan de spellingchecker toe te voegen, zodat het woord de facto in het Nederlands bestaat.

Maar dat doet het al: wie in Google zoekt op het woord krijgt bijna 40.000 treffers. Het woord maakt dan waarschijnlijk ook een aardige kans om in de volgende editie van de Dikke van Dale te worden opgenomen. Die editie zal zo rond 2012 verschijnen. Criteria voor opname van een nieuw woord zijn dat het woord minstens drie jaar oud moet zijn (daar zal sanitatie tegen 2012 wel aan voldoen) en dat het deel uitmaakt van het algehele taalgebruik. Dat betekent dat het woord regelmatig moet voorkomen in kranten, boeken en op websites.

Natuurlijk zijn wij van de Thesaurus Zorg en Welzijn best bereid de Prins van Oranje daarbij een handje te helpen. We zullen overwegen het woord op te nemen in onze Thesaurus. Als dat gebeurt is er weer een website waarop het woord genoemd wordt.

En natuurlijk wordt het nu ook genoemd op dit weblog.

UPDATE 10/12: in Trouw van afgelopen zaterdag schrijft ook Jaap de Berg in zijn column over deze term

vrijdag 23 november 2007

Term van de week: werkdruk

Bij de Thesaurus Zorg en Welzijn werken we in periodes van twee maanden. Op 1 februari, 1 april, 1 juni, 1 augustus, 1 oktober en 1 december brengen we een (gratis) supplement uit: een overzicht met nieuwe en gewijzigde termen.

De laatste tijd zijn we veel bezig met andere projecten. Het maken van termen schiet er daardoor een beetje bij in. Om te zorgen dat onze abonnees geen helemaal lege supplementen ontvangen, is het aan het eind van de periode flink aanpoten om de termen die nog op verwerking wachten toch nog de aandacht te geven die ze verdienen. De laatste twee weken van de maand stijgt daardoor onze werkdruk enigszins.

werkdruk
SN: belasting in werksituaties
UF: arbeidsbelasting
UF: werkbelasting
UFA: fysieke werkdruk
UFA: psychische werkdruk
BT: belasting
RT: beroepsziekten
RT: burn-out
RT: computeragressie
RT: ergonomie
RT: monotone arbeid
RT: stress
RT: werkdrukverlichting

woensdag 14 november 2007

Term van de week: dbc's

Taal is veranderlijk. Sommige woorden die we nu gebruiken, bestonden tien jaar geleden nog niet. Betekenissen veranderen. Dat geldt misschien nog wel het meest voor vaktaal, waar we in de Thesaurus Zorg en Welzijn mee te maken hebben. Daarom zetten we bij sommige termen een vervaldatum; zo rond die datum gaan we bekijken of alles nog wel klopt.

Zo staat bij de term dbc's nu de scope note: diagnose-behandelcombinaties; geheel van activiteiten en verrichtingen van ziekenhuis en medisch specialist in duidelijk herkenbare onderdelen beschreven (het gemiddelde, totale zorgtraject dat bij een bepaalde diagnose hoort), waardoor meer inzicht wordt verkregen in de omvang, aard en kosten van de zorgvraag; per 1.1.2008 zal ook de geneeskundige ggz met dbc's gaan werken (registratie en declaratie).

Hierin staat een datum genoemd. De vraag is dan altijd: klopt die datum nog? En zo niet, wat is dan de nieuwe datum?

Enig nazoeken liet zien dat de datum nog steeds klopt. Omdat het bijna 1 januari is, is de scope note vanaf 1 december als volgt: diagnose-behandelcombinaties; geheel van activiteiten en verrichtingen van geneeskundige ggz, ziekenhuis en medisch specialist in duidelijk herkenbare onderdelen beschreven (het gemiddelde, totale zorgtraject dat bij een bepaalde diagnose hoort), waardoor meer inzicht wordt verkregen in de omvang, aard en kosten van de zorgvraag.

dinsdag 6 november 2007

Term van de week: griep

  • Gisteren was een collega niet lekker.
  • Vanochtend viel de eerste mail over de vijfde Grote Griep Meting in de mailbox.
  • Een spelletjesavond met acht collega's gaat niet door omdat iedereen zich afgemeld heeft.
  • Zelf voel ik me ook niet 100%.
Het zal duidelijk zijn. De term van deze week is:


griep
SN:besmettelijke infectieziekte met als kenmerken onder meer verkoudheid, koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten
UF:influenza
BT:virusinfecties
RT:influenzavirussen
RT:vogelpest

vrijdag 2 november 2007

Term van de week: vrijwilligerswerk

Vandaag en morgen is het MADD (Make A Difference Day). Tijdens MADD doen zoveel mogelijk mensen in heel Nederland één of twee dagen vrijwilligerswerk. Ook de Koningin, andere leden van het Koninklijk Huis en politici doen mee!
MADD wordt gecoördineerd door MOVISIE. Daarom is vrijwilligerswerk de term van de week. En het is een term met een heleboel relaties!

vrijwilligerswerk
SN: werk waarvoor iemand zelf kiest, dat niet wordt betaald, dat plaatsvindt in georganiseerd verband en dat ten goede komt aan (groepen in) de samenleving
UFA: buitenlands vrijwilligerswerk
UFA: experimenteel vrijwilligerswerk
UFA: GemeentenCompliment
UFA: Lokaal Compliment
UFA: Nationaal Compliment
UFA: vrijwilligersprijs
UFA: vrijwilligersvergoedingen
UFA: vrijwilligerswerkimago
BT: onbetaalde arbeid
BT: vrijwillige inzet
BT: welzijnswerk
NT: bezoekwerk
NT: Home-Start
NT: luisterlezen
NT: maatjesprojecten
NT: maatschappelijke stages
NT: MIM
NT: onlinevrijwilligerswerk
NT: service-learning
NT: spreekuurwerk
NT: vrijwillige zorg
NT: werknemersvrijwilligerswerk
RT: activiteitenzoeker
RT: filantropie
RT: focustest (vorm)
RT: maatschappelijk middenveld
RT: maatschappelijke betrokkenheid
RT: onkostenvergoedingen
RT: vrijwilligers
RT: vrijwilligersbeleid
RT: vrijwilligerscentrales
RT: vrijwilligersorganisaties
RT: vrijwilligerstekort
RT: vrijwilligerswerkbeleid
RUB: S01.6 werkgelegenheid
RUB: ZW5.3 informele zorg