woensdag 26 maart 2008

Geografische thesaurus: werk aan de winkel!

De Thesaurus Zorg en Welzijn is constant in beweging. Iedere maand worden er tientallen termen toegevoegd of gewijzigd. In vergelijking hiermee is de geografische thesaurus een oase van rust. Deze thesaurus bevat plaatsen, gemeenten en regionale indelingen van Nederland. Meestal wordt de thesaurus aan het eind van het jaar bijgewerkt en vaak is er maar een update per jaar. De meeste wijzigingen worden veroorzaakt door gemeentelijke herindelingen. Omdat er begin dit jaar helemaal geen herindelingen waren bestond de laatste update slechts uit een aantal regio's die van naam zijn veranderd of samengevoegd, en het toevoegen van de LDP-regio's.

Maar nu gebeurt er toch wat! Begin deze maand besloot de gemeente Lith zichzelf op te heffen. Het is alleen nog niet bekend met welke gemeente Lith zal samengaan en wanneer dat zal gebeuren. Het zal dus nog wel even duren voor we de geografische thesaurus kunnen bijwerken.

Overigens staan er aan het eind van dit jaar en het begin van volgend jaar meer dingen te gebeuren op dit gebied. Op 15 december zal hoogstwaarschijnlijk de structuur van het Koninkrijk der Nederlanden aangepast worden en een aantal Antillen veranderen in Nederlandse gemeenten. Verder meldt de voortreffelijke website Metatopos dat op 1 januari 2009 de gemeente Bennebroek zal fuseren met Bloemendaal, en dat de gemeenten Alkemade en Jacobswoude zullen worden samengevoegd.

maandag 10 maart 2008

Bestaat dat?!

Soms komen we woorden tegen die ons totaal onbekend zijn, maar toch al regelmatig gebruikt worden. Zo kwamen we in het tijdschrift JeugdenCo de term equitherapie tegen. Bij equitherapie worden paarden ingezet bij de behandeling van kinderen of jongeren met probleemgedrag. We verbaasden ons over het woord, maar zoeken in Google leert dat het woord al enkele tientallen keren op Nederlandse websites gebruikt wordt. Er bestaat zelfs een Nederlandse Stichting Helpen met Paarden.

Reden genoeg om de term op te gaan nemen in de Thesaurus Zorg en Welzijn.

woensdag 5 maart 2008

Kosovo

Gisteren heeft Nederland de onafhankelijkheid van Kosovo erkend. (Bron: NOS). Maar zal de Thesaurus Zorg en Welzijn Kosovo ook erkennen? Wordt Kosovo opgenomen als thesaurusterm? Wat zijn de criteria? Wanneer wordt een land opgenomen en wanneer niet? Soms ligt opname voor de hand, maar een geval als Kosovo is controversieel, omdat sommige landen het nieuwe land wel erkennen en andere uitdrukkelijk niet.

We hoeven gelukkig zelf geen beslissing te nemen. Voor de opname van landen baseren we ons op een internationale standaard, de ISO 3166. De ISO 3166 Maintenance Agency brengt onregelmatig updates uit met daarin wijzigingen op of toevoegingen aan de bestaande landenlijst. Wij volgen deze updates trouw. Dus zodra Kosovo toegevoegd is aan de standaard, nemen wij het land op in de Thesaurus Zorg en Welzijn. En dan zal het ongetwijfeld onder de Balkanstaten komen te staan.