vrijdag 14 december 2007

Een slimmer web

Op de website van de Volkskrant staat vandaag het artikel Het web moet slim en sociaal worden. Daarin wordt onder andere dit voorbeeld gegeven: "Als iemand zoekt naar 'dessert', is het handig als de computer ook speurt naar 'toetje'."

Dat klinkt erg logisch en dus kan dat ook al een poosje. Een manier om dat te bereiken is het gebruik van een thesaurus, want in een thesaurus worden synoniemen met elkaar verbonden. Zo zit onze Thesaurus bijvoorbeeld in bibliotheekcatalogi; ook wordt de Thesaurus gebruikt in de zoekmachine Collexis. Een gebruiker die met Collexis zoekt naar het woord 'bejaarden' vindt (als Collexis onze Thesaurus gebruikt) automatisch ook alle publicaties waarin 'ouderen', 'senioren' en '65-plussers' genoemd worden.

Volgens het Volkskrantartikel kunnen computers dit soort verbanden zelf ontdekken. Dat kan vast wel, maar wij van de Thesaurus Zorg en Welzijn geloven dat wij dat beter kunnen. Wij denken dat computers sommige verbanden niet zullen zien, en andersom verbanden zullen leggen waar die niet bestaan. Het voordeel van computers is wel dat ze relatief goedkoop zijn en algemeen ingezet kunnen worden. Onze Thesaurus bestrijkt maar een deel van de Nederlandse taal (zorg en welzijn en aanverwante terreinen).

Misschien dat over enkele decennia computers thesauri kunnen bouwen die de kwaliteit van onze Thesaurus evenaren; maar tot die tijd kunt u als u een slimme zoekmachine op het gebied van zorg en welzijn wilt gaan bouwen, gewoon bij ons terecht!

Geen opmerkingen: