vrijdag 25 januari 2008

Flexwerken

De eerste verbouwingsronde van ons pand aan de Catharijnesingel is achter de rug en sinds deze week hebben de medewerkers op drie verdiepingen geen vaste werkplek meer.

De thesaurusmedewerkers zijn deze week wel verhuisd, maar flexwerken doen we nog niet. Ik was nog niet op de verbouwde verdiepingen geweest dus ik ben vandaag even wezen kijken. Het was nogal verrassend. Voorheen waren het vleugels met vrij smalle gangen met daaraan veel kamers. Nu zijn veel muren weg, er zijn wel veel tussenschotten maar alles oogt erg open. Er zijn veel kleurige en speelse elementen. Het ziet er opeens veel ruimer uit en toch lijkt het kleiner dan voorheen. Kunnen er nu echt veel meer mensen werken dan eerst? Natuurlijk, vaste werkplekken bestaan niet meer, maar zijn er op een drukke dag genoeg plaatsen?

Volgens de planning gaan de thesaurusmedewerkers begin juli ook naar een op flexwerken ingerichte verdieping. Ik ben benieuwd!

vrijdag 11 januari 2008

Polikliniek voor vage klachten

"VU opent kliniek voor vage klachten" kopte de Volkskrant eerder deze week. Dit soort nieuwsberichten kunnen nieuwe termen voor onze Thesaurus opleveren. Maar in dit geval valt het niet mee om er goede termen uit te halen. Want ook de termen blijven enigszins vaag.

Neem nu de 'vage klachten'. Meestal zijn de klachten helemaal niet vaag, dus klopt de term niet. Elders in het artikel worden ze ook wel 'onverklaarbare klachten', 'lichamelijke klachten waarvoor artsen geen verklaring kunnen vinden' en 'onbegrepen klachten' genoemd, wat het probleem al beter omschrijft. Ook komt de term 'onbegrepen aandoeningen' langs.

Wat ook vaag blijft, is of de polikliniek een eigen soortnaam heeft. 'Polikliniek voor vage klachten' zal niet de officiële benaming zijn. Op de website van GGZ Buitenamstel wordt het een 'Polikliniek voor patiënten met onbegrepen lichamelijke klachten' genoemd; en dat is nogal een mondvol.