Bij de Thesaurus Zorg en Welzijn is dat soms een probleem. In eerste instantie is onze Thesaurus bedoeld voor professionals, maar omdat de Thesaurus ook is ingebouwd in allerlei toepassingen die op het grote publiek gericht zijn, moeten we daar steeds meer rekening mee gaan houden. En er kan wel eens verschil zitten tussen het taalgebruik van professionals en het taalgebruik van het grote publiek.
Om te bepalen wat de voorkeursterm moet worden kijken wij onder andere naar de volgende dingen:
- hoe vaak komen de verschillende begrippen voor als je met een zoekmachine op het internet zoekt? Als een van de begrippen een straatlengte voorsprong heeft op de andere, zal dat over het algemeen de voorkeursterm worden.
- is de term van deze tijd? Het begrip ouden van dagen wordt niet veel meer gebruikt. Daarom is dat een synoniem geworden. De voorkeursterm is ouderen. Overigens kan dat in de loop van de tijd veranderen. Als een bepaald begrip steeds meer gebruikt wordt, moet overwogen worden om synoniem en voorkeursterm om te draaien.
- wat wil de doelgroep? (zie boven)
- is het een afkorting? Meestal kiezen we voor de afkorting als voorkeursterm en wordt de uitgeschreven vorm als synoniem opgenomen.
Maar als de Thesaurus wordt gebruikt in een toepassing die optimaal gebruikt maakt van thesaurusfunctionaliteit, maakt het eigenlijk niet zo veel uit waar we voor kiezen: de gebruiker zal in zo'n toepassing altijd bij de juiste informatie uitkomen, welke ingang er ook wordt gekozen.
2 opmerkingen:
Ik ben dringend opzoek naar iemand die mij kan helpen met uitleg (maken) over een thesaurus.
Kunt u mij misschien helpen?
Stuur een mail met wat meer gegevens naar info@thesauruszorgenwelzijn.nl. Wat wil je precies weten, waarvoor wil je een thesaurus maken enz.
Een reactie posten