woensdag 29 augustus 2007

Nieuwe thesaurustermen

Van een collega-thesaurusbouwer kregen wij de volgende vraag: Hoeveel nieuwe thesaurustermen per jaar krijgen jullie aangeleverd en wie werkt deze voorstellen dan uit? Doen diegenen die deze aanleveren dat en wie zijn dat in het algemeen?

Dit was ons antwoord:

Onze thesaurus groeit ieder jaar met honderden nieuwe termen. Een groot deel daarvan komt van onszelf, een klein deel wordt door anderen aangevraagd. We hebben een paar externe grootgebruikers, die vrij regelmatig nieuwe termen aanvragen. Vaak zijn dat mensen die aan een sociale kaart werken. Verder een paar mensen binnen de kennisinstituten (met name van de afdelingen documentatie, die termen nodig hebben voor in de catalogus). En uit sommige projecten waar wij aan meewerken rollen ook nieuwe termen, bijvoorbeeld als we begrippenlijsten maken.

De uitwerking wordt gedaan door de drie mensen van de Thesaurusafdeling. We hebben allemaal onze onderwerpsgebieden, bij de verdeling van de termen wordt gekeken bij wie de term het beste past. Soms vragen we daarbij hulp van degene die de term aangevraagd heeft: omdat het niet duidelijk is in welke context de term gebruikt wordt, of omdat de aanvrager een deskundige op dat gebied is. Al is het ook zo dat deskundigen vaak met zo’n uitgebreide uitleg komen dat het ons dan nog flink wat moeite kost om alles in te perken. Soms koppelen we ons werk terug naar de aanvrager, soms niet.


Wilt u ook trefwoorden laten opnemen in onze thesaurus, of wilt u op de hoogte worden gehouden van de nieuwe trefwoorden die wij opnemen? Kijk op onze website!

Geen opmerkingen: