maandag 27 augustus 2007

Prachtwijken & Krachtwijken

Er is binnen het kabinet onenigheid over de financiering van veertig achterstandswijken. De bewindslieden kunnen het niet eens worden over de manier waarop de aanpak van deze wijken betaald moet worden.

Er lijkt ook onenigheid te zijn over hoe deze wijken nu genoemd worden. Een jaar geleden werden ze nog gewoon probleemwijken of achterstandswijken genoemd. Dat zijn benamingen die aardig aangeven wat er met de wijken aan de hand is.

In het coalitieakkoord van 7 februari 2007 duikt voor het eerst de benaming prachtwijken op:

Project: Van probleemwijk naar prachtwijk
Er komt een offensief om probleemwijken te ontwikkelen naar prachtwijken. Onderdeel daarvan zijn aanvalsplannen met gemeenten, woningcorporaties, bedrijfsleven, politie, welzijnswerk en scholen, waarbij zij het eens worden over doelen, geld en middelen. De rijksoverheid is medefinancier, inspirator en verbinder.
Daar hadden we op de Thesaurusafdeling wat moeite mee. Want hoe definieer je deze wijken nu? Uiteindelijk kwamen we tot deze ietwat gekunstelde constructie:


toekomstige voormalige probleemwijken die ingrijpend verbeterd zijn door samenwerking tussen gemeenten, woningcorporaties, bedrijfsleven, politie, welzijnswerk en scholen; de rijksoverheid is medefinancier, inspirator en verbinder
Vorige maand ging het Actieplan Krachtwijken naar de Tweede Kamer. De prachtwijken hadden dus een andere beginletter gekregen en waren veranderd in krachtwijken. In het Actieplan is te lezen:


In afwijking van de naam die in het Coalitieakkoord wordt gehanteerd, namelijk “Van probleemwijk naar prachtwijk” heet het project voortaan “Van aandachtswijk naar krachtwijk”. De reden hiervoor is dat bewoners tijdens de wijkentoer meermalen hebben aangegeven, dat de term probleemwijk onvoldoende recht doet aan de positieve kanten van een wijk, en de inwoners zich wat hun wijk betreft ook niet altijd in de term probleemwijk herkennen. De benaming aandachtswijk doet meer recht aan de werkelijkheid. De term “krachtwijk” is gekozen, omdat het terug leggen van de kracht bij de bewoners in de wijkaanpak centraal staat en het hierbij bovendien niet alleen gaat om het “stenen stapelen”, maar er ook een nadrukkelijke verbinding met de sociaal-economische agenda en veiligheid wordt gelegd.
Intussen is ook de benaming Vogelaarwijken opgedoken om de veertig wijken aan te duiden. Deze twee nieuwe termen zullen in het komende supplement opgenomen worden als synoniemen van prachtwijken. Al vragen we ons wel een beetje af of aan het einde van de kabinetsperiode de woorden prachtwijk, krachtwijk en Vogelaarwijk nog wel gebruikt zullen worden, of dat er misschien weer andere, nog mooiere benamingen zullen worden verzonnen.

Geen opmerkingen: