woensdag 14 november 2007

Term van de week: dbc's

Taal is veranderlijk. Sommige woorden die we nu gebruiken, bestonden tien jaar geleden nog niet. Betekenissen veranderen. Dat geldt misschien nog wel het meest voor vaktaal, waar we in de Thesaurus Zorg en Welzijn mee te maken hebben. Daarom zetten we bij sommige termen een vervaldatum; zo rond die datum gaan we bekijken of alles nog wel klopt.

Zo staat bij de term dbc's nu de scope note: diagnose-behandelcombinaties; geheel van activiteiten en verrichtingen van ziekenhuis en medisch specialist in duidelijk herkenbare onderdelen beschreven (het gemiddelde, totale zorgtraject dat bij een bepaalde diagnose hoort), waardoor meer inzicht wordt verkregen in de omvang, aard en kosten van de zorgvraag; per 1.1.2008 zal ook de geneeskundige ggz met dbc's gaan werken (registratie en declaratie).

Hierin staat een datum genoemd. De vraag is dan altijd: klopt die datum nog? En zo niet, wat is dan de nieuwe datum?

Enig nazoeken liet zien dat de datum nog steeds klopt. Omdat het bijna 1 januari is, is de scope note vanaf 1 december als volgt: diagnose-behandelcombinaties; geheel van activiteiten en verrichtingen van geneeskundige ggz, ziekenhuis en medisch specialist in duidelijk herkenbare onderdelen beschreven (het gemiddelde, totale zorgtraject dat bij een bepaalde diagnose hoort), waardoor meer inzicht wordt verkregen in de omvang, aard en kosten van de zorgvraag.

Geen opmerkingen: