vrijdag 14 december 2007

Goeiemoggel!

Het woord van het jaar 2007 is natuurlijk helemaal geen bokitoproof, lokhomo of wilfen. Het woord van 2007 is goeiemoggel. Wie met dit woord zoekt in Google vindt bijna een miljoen pagina's; er zijn al plaatjes rond dit woord opgenomen en er is een vechtpartij over uitgebroken.

Voor die paar mensen die nog niet weten waar het woord vandaan komt: het komt uit een reclamespotje en is eigenlijk goedemorgen, maar dan met tikfouten.

Hoe populair het woord nu ook is, het is twijfelachtig of het ooit in de Dikke Van Dale komt. Goeiesmorgens heeft het ook niet gehaald.

Bij de Thesaurus Zorg en Welzijn doen we erg ons best om correct Nederlands te schrijven: zonder tikfouten, volgens de officiële spelling. Dat valt niet altijd mee: als een woord niet in het Groene Boekje en de Dikke Van Dale staat kan het wel eens moeilijk zijn om de juiste spelling van een woord vast te stellen.

Ook anderen kunnen van ons noeste werk meeprofiteren: de juiste spelling van meer dan 15.000 woorden op het gebied van zorg en welzijn is vastgelegd in onze thesaurus, die gratis is te raadplegen op internet. Naast de woorden in de officiële spelling nemen we ook spellingsvarianten en spelfouten op. Zo staat behalve het correcte sociaalpedagogisch werk ook sociaal-pedagogisch werk in de Thesaurus. Dat betekent dat in zoekmachines en databases die het gebruik van een thesaurus ondersteunen, de gebruiker met zowel de 'goede' als de 'foute' variant dezelfde informatie kan vinden.

Daarnaast bieden wij de Schrijfhulp Zorg en Welzijn aan. Een onderdeel daarvan is een uitbreiding van de spellingcontrole van Microsoft® Office met duizenden extra woorden en vele organisatienamen op het gebied van zorg en welzijn. Dat is dus een handig hulpmiddel voor mensen die regelmatig teksten schrijven op het gebied van zorg en welzijn.

En: de spellingcontrole geeft bij het woord goeiemoggel als suggestie goedemorgen.

Een slimmer web

Op de website van de Volkskrant staat vandaag het artikel Het web moet slim en sociaal worden. Daarin wordt onder andere dit voorbeeld gegeven: "Als iemand zoekt naar 'dessert', is het handig als de computer ook speurt naar 'toetje'."

Dat klinkt erg logisch en dus kan dat ook al een poosje. Een manier om dat te bereiken is het gebruik van een thesaurus, want in een thesaurus worden synoniemen met elkaar verbonden. Zo zit onze Thesaurus bijvoorbeeld in bibliotheekcatalogi; ook wordt de Thesaurus gebruikt in de zoekmachine Collexis. Een gebruiker die met Collexis zoekt naar het woord 'bejaarden' vindt (als Collexis onze Thesaurus gebruikt) automatisch ook alle publicaties waarin 'ouderen', 'senioren' en '65-plussers' genoemd worden.

Volgens het Volkskrantartikel kunnen computers dit soort verbanden zelf ontdekken. Dat kan vast wel, maar wij van de Thesaurus Zorg en Welzijn geloven dat wij dat beter kunnen. Wij denken dat computers sommige verbanden niet zullen zien, en andersom verbanden zullen leggen waar die niet bestaan. Het voordeel van computers is wel dat ze relatief goedkoop zijn en algemeen ingezet kunnen worden. Onze Thesaurus bestrijkt maar een deel van de Nederlandse taal (zorg en welzijn en aanverwante terreinen).

Misschien dat over enkele decennia computers thesauri kunnen bouwen die de kwaliteit van onze Thesaurus evenaren; maar tot die tijd kunt u als u een slimme zoekmachine op het gebied van zorg en welzijn wilt gaan bouwen, gewoon bij ons terecht!

donderdag 6 december 2007

Term van de week: openbaar vervoer

Twee van de drie medewerkers van de Thesaurus Zorg en Welzijn komen met het openbaar vervoer naar Utrecht. We zijn dus afhankelijk van de Nederlandse Spoorwegen, maar ook van het weer. Bij sneeuw, vorst, storm of vallende blaadjes bestaat de kans dat we later arriveren of later thuis zijn.

Het komende weekend gaat de nieuwe dienstregeling van de NS in. Die verschilt niet zo heel veel van de oude dienstregeling, al is er enige ophef ontstaan doordat sommige vroege of late treinen niet meer rijden. Maar daar hebben wij normaal gesproken niet zo'n last van, dus voor ons verandert er eigenlijk niets.

openbaar vervoer
SN: regulier openbaar vervoer met vaste route en vaste dienstregeling
UFA: bijkaarten
UFA: ov-jaarkaarten
UFA: strippenkaart
BT: personenvervoer
NT: belbussen
NT: busvervoer
NT: buurtbussen
NT: lijntaxi's
NT: treinvervoer
NT: wijkbussen
RT: transferia

woensdag 5 december 2007

Zevenheuvelenloop

Ruim twee weken geleden vond de Zevenheuvelenloop plaats. Hieraan namen 27 hardlopers van Vilans, MOVISIE, NJi en Sekondant deel. Ook thesaurusmedewerker Raffaela deed mee en ze zette een mooie tijd neer. Haar verslag en de impressies van haar medelopers zijn te lezen op een speciale website.

Wat wordt het woord van het jaar 2007?

Dagblad De Pers, Van Dale Lexicografie en het Genootschap Onze Taal zijn op zoek naar het woord van het jaar 2007: dat ene woord dat in 2007 opdook, dat het afgelopen jaar het best karakteriseert, en dat er vermoedelijk onlosmakelijk mee verbonden zal blijven. Op basis van het Jaarboek taal 2008 van Van Dale wordt een groslijst samengesteld waaruit een jury tien kandidaten zal selecteren, waarop vanaf 7 december gestemd kan worden. Op dit moment is er een groslijst. Daarop staat een aantal woorden die inmiddels ook al de Thesaurus Zorg en Welzijn hebben gehaald: comadrinken, krachtwijk en prachtwijk. Ook op de lijst staat bimbocultuur; we hebben de term bimboficatie overwogen, maar die gaan we (voorlopig) niet opnemen. Wel hebben we seksualisering en pornoficatie opgenomen.

Op de site van Onze Taal kunt u vanaf 7 december uw stem uitbrengen.

maandag 3 december 2007

De start van een nieuw jaar

Bij de Thesaurus Zorg en Welzijn begint het nieuwe jaar op 1 december. Dat stamt nog uit de tijd dat onze Thesaurus op papier verscheen: toen verscheen op 1 december de nieuwe Thesaurus.

Hoewel het alweer vier jaar geleden is dat de laatste papieren thesaurus verscheen, is het begin van december nog steeds een beetje het begin van een nieuw jaar: er verschijnt een supplement, we versturen de facturen en we kijken kort terug naar het afgelopen jaar.

Zo groeide de Thesaurus in het afgelopen jaar met 733 termen, waarvan 254 voorkeurstermen en 479 synoniemen. Het totaal aantal termen kwam daarmee op 15373. In de totale Thesaurus is het aantal voorkeurstermen nog steeds in de meerderheid: 60% van de termen is voorkeursterm. Toch zijn de voorkeurstermen terrein aan het verliezen, want vier jaar geleden was dat nog 64%. Hoe dat allemaal komt vertel ik later nog wel eens.

Gelukkig nieuw (thesaurus-)jaar allemaal!