vrijdag 14 december 2007

Goeiemoggel!

Het woord van het jaar 2007 is natuurlijk helemaal geen bokitoproof, lokhomo of wilfen. Het woord van 2007 is goeiemoggel. Wie met dit woord zoekt in Google vindt bijna een miljoen pagina's; er zijn al plaatjes rond dit woord opgenomen en er is een vechtpartij over uitgebroken.

Voor die paar mensen die nog niet weten waar het woord vandaan komt: het komt uit een reclamespotje en is eigenlijk goedemorgen, maar dan met tikfouten.

Hoe populair het woord nu ook is, het is twijfelachtig of het ooit in de Dikke Van Dale komt. Goeiesmorgens heeft het ook niet gehaald.

Bij de Thesaurus Zorg en Welzijn doen we erg ons best om correct Nederlands te schrijven: zonder tikfouten, volgens de officiële spelling. Dat valt niet altijd mee: als een woord niet in het Groene Boekje en de Dikke Van Dale staat kan het wel eens moeilijk zijn om de juiste spelling van een woord vast te stellen.

Ook anderen kunnen van ons noeste werk meeprofiteren: de juiste spelling van meer dan 15.000 woorden op het gebied van zorg en welzijn is vastgelegd in onze thesaurus, die gratis is te raadplegen op internet. Naast de woorden in de officiële spelling nemen we ook spellingsvarianten en spelfouten op. Zo staat behalve het correcte sociaalpedagogisch werk ook sociaal-pedagogisch werk in de Thesaurus. Dat betekent dat in zoekmachines en databases die het gebruik van een thesaurus ondersteunen, de gebruiker met zowel de 'goede' als de 'foute' variant dezelfde informatie kan vinden.

Daarnaast bieden wij de Schrijfhulp Zorg en Welzijn aan. Een onderdeel daarvan is een uitbreiding van de spellingcontrole van Microsoft® Office met duizenden extra woorden en vele organisatienamen op het gebied van zorg en welzijn. Dat is dus een handig hulpmiddel voor mensen die regelmatig teksten schrijven op het gebied van zorg en welzijn.

En: de spellingcontrole geeft bij het woord goeiemoggel als suggestie goedemorgen.

Geen opmerkingen: