woensdag 5 september 2007

De officiële spelling

Een collega van de afdeling communicatie belde ons. Ze was bezig met een publicatie en werd helemaal tureluurs van de schrijfwijze van sommige afkortingen. Ze kwam ggz, AGGZ en OGGZ tegen met hoofdletters en kleine letters, maar wat was nu de goede spelling? In de Thesaurus Zorg en Welzijn zag ze dat ggz met kleine letters gespeld wordt en AGGZ en OGGZ met hoofdletters. Klopt dat?

Het klopt inderdaad. Voor de termen in onze thesaurus gaan we uit van de officiële spelling 2005. In eerste instantie baseren we ons op de Woordenlijst Nederlandse Taal (het Groene Boekje). Staat een woord daar niet in, dan grijpen we naar de Dikke Van Dale. Daar staat ggz in met kleine letters. AGGZ en OGGZ staan daar niet in, dus gaan we terug naar de spellingsregels.

Volgens regel 17.C verdwijnen de hoofdletters naarmate een letterwoord of initiaalwoord ingeburgerd raakt. Dat is dus een vrij subjectieve regel, want hoe weet je of een woord ingeburgerd is? Onze inschatting is dat AGGZ en OGGZ nog niet erg ingeburgerd zijn, vandaar dat we ze met hoofdletters spellen.

Als u termen op het gebied van zorg en welzijn ook goed wilt spellen, kijk dan eens naar onze Schrijfhulp Zorg en Welzijn, een spelling- en grammaticacontrole speciaal voor de sector zorg en welzijn, waarbij bovendien de Thesaurus Zorg en Welzijn als een groot woordenboek in Microsoft® Word beschikbaar is.

Geen opmerkingen: