woensdag 31 oktober 2007

De thesaurus op Vilans.nl

Thesauri komen van oorsprong uit de bibliotheekwereld, waar ze gebruikt werden voor het toekennen van trefwoorden aan boeken en tijdschriftartikelen. Via de relaties binnen de thesaurus konden bibliothecarissen en bibliotheekgebruikers naar het goede trefwoord gestuurd worden, wat zorgde voor betere zoekresultaten. Later werden thesauri ook gebruikt in databases, nog steeds om te zoeken naar boeken en tijdschriftartikelen.



Tegenwoordig zijn thesauri op veel meer plaatsen te vinden dan u misschien denkt. Een mooi voorbeeld hiervan is de website van Vilans. Op het eerste gezicht is daar geen thesaurus te zien, maar de Thesaurus Zorg en Welzijn wordt op die site zelfs op een aantal verschillende manieren gebruikt:
  1. op verschillende plaatsen op de site zijn begrippenlijsten te vinden die gebruikmaken van de scope notes uit de Thesaurus. Bijvoorbeeld de begrippenlijst over diversiteit.
  2. de zoekmachine op de Vilanssite is van Collexis, een leverancier van zoekmachines. Collexis gebruikt thesauri om de zoekmachine slimmer te laten zoeken. Zo zal bijvoorbeeld een zoekactie op het woord 'bejaarden' ook alle pagina's opleveren waar het woord 'ouderen' op staat (als die relatie in de thesaurus staat). Welke thesaurus gebruikt wordt, is afhankelijk van het thema van de website, maar voor de Vilanssite is dat natuurlijk de Thesaurus Zorg en Welzijn.
  3. in de Vilans webwinkel kan gezocht worden naar producten van Vilans met trefwoorden die afkomstig zijn uit de Thesaurus Zorg en Welzijn. Een van de leuke dingen van het gebruik van trefwoorden is dat als er een product gevonden is, in de rechterkolom een lijstje staat met gerelateerde producten. Dat lijstje wordt samengesteld aan de hand van de trefwoorden die zijn toegekend aan de producten.

Geen opmerkingen: