donderdag 18 oktober 2007

Term van de week: seksualisering

Sociale processen zijn geheimzinnige dingen: ongemerkt sluipen ze de samenleving binnen. Eerst merk je vaak niet eens dat er iets veranderd is; vervolgens beginnen mensen het op te merken, er wordt over gesproken en opeens lijkt het overal te zijn. Het toppunt is dat er een woord voor het proces bedacht wordt.
Zo ook de seksualisering van de samenleving. Die is ongetwijfeld al jaren geleden begonnen, maar de ophef erover is vrij recent. De term duikt nu zelfs verschillende keren op in de Emancipatienota van minister Plasterk: "Een nieuwe uitdaging in het emancipatieproces is de seksualisering van de maatschappij, onder andere door de alom aanwezige portrettering van meisjes en vrouwen als lustobject en de onhaalbare schoonheidsidealen die daarmee verbonden zijn."

Reden genoeg om de term op te nemen in de Thesaurus Zorg en Welzijn. Waarschijnlijk verschijnt de term op 1 december op onze website. Wijzigingen zijn nog mogelijk; we overwegen bijvoorbeeld nog of het synoniem bimboficatie moet worden opgenomen.

seksualisering
SN: het verschijnsel dat seks en seksualiteit op steeds meer plaatsen in de samenleving voorkomen en gebruikt worden, bijvoorbeeld in het straatbeeld, kleding, reclame en de media; vaak wordt hierbij de werkelijkheid vertekend weergegeven, met name waar het vrouwen betreft
UF: pornoficatie
BT: sociale processen
RT: seksualiteit
RUB: S18.3 sociale processen
RUB: S17 seksualiteit

Geen opmerkingen: