woensdag 24 oktober 2007

Term van de week: westerse allochtonen

De term allochtonen staat natuurlijk al heel lang in de Thesaurus Zorg en Welzijn. Steeds vaker zien we ook de termen westerse allochtonen en niet-westerse allochtonen. Vaak genoeg om deze termen op te nemen in de Thesaurus. Vrijwel altijd worden voor deze begrippen de definities van het CBS gebruikt. Westerse allochtonen zijn "allochtonen met als herkomstgroepering een van de landen in de werelddelen Europa (excl. Turkije), Noord-Amerika en Oceanië of Indonesië of Japan" en niet-westerse allochtonen zijn "allochtonen met als herkomstgroepering een van de landen in de werelddelen Afrika, Latijns-Amerika en Azië (excl. Indonesië en Japan) of Turkije".
De positie van Indonesië is wat merkwaardig. De toelichting van het CBS stelt: "Op grond van hun sociaal-economische en sociaal-culturele positie worden allochtonen uit Indonesië en Japan tot de westerse allochtonen gerekend. Het gaat vooral om mensen die in het voormalig Nederlands-Indië zijn geboren en werknemers van Japanse bedrijven met hun gezin". Maar de CBS-definitie geldt voor iedereen die afkomstig is uit Indonesië en niet alleen voor de mensen die in Nederlands-Indië zijn geboren. We nemen deze merkwaardigheid gewoon over in de Thesaurus.
westerse allochtonen
SN: allochtonen die afkomstig zijn uit europa (exclusief turkije), noord-amerika, oceanië, japan, nederlands-indië of indonesië
BT: allochtonen
NT: ex-Joegoslaven
NT: Grieken
NT: Italianen
NT: Molukkers
NT: Portugezen
NT: Spanjaarden
RUB: S24.3 demografisch onderzoek
RUB: ZW3.8 vluchtelingenzorg

Geen opmerkingen: